Életbiztosítás-új törvényi szabályozás

A Magyar Nemzeti Bank, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Biztosítók Szövetsége a tisztességes elbánás elve alapján egy új etikus életbiztosítási rendszert vezetett be, melynek elsődleges célja, hogy átlátható, szigorú szabályok szerinti, félreérhetetlen, a fogyasztói érdekeket szem előtt tartó ügyfélbarát életbiztosítási termékeket fejlesszenek ki és vezessenek be a biztosítótársaságok.

Engedjenek meg egy kis visszatekintést az életbiztosítási termékekkel kapcsolatban:

A 90-es években a hagyományos életbiztosítások jelentek meg, melyben a biztosítótársaságok egy garantált szolgáltatást vállaltak, az ügyfelek pedig csak az életbiztosítási díjat látták, melyet fizetniük kellett.

1997-től terjedtek el a befektetési egységekhez kötött biztosítások, melyben az ügyfelek a költségeket is érzékelték, de annak sokfélesége miatt nehezen voltak összehasonlíthatóak az egyes társaságok életbiztosításai, ezért bevezették a Teljes Költségmutatót.

2013-ban egy részletszabályozást is tartalmazó rendszer került kialakításra, mely az alacsony hozamkörnyzethez igazodva új termékek bevezetését tette szükségessé az életbiztosítási területen.

2014-ben további változás volt a nyugdíjbiztosításoknál, a megtakarítási és kockázati díjrész elkülönült és a költségeket is maximalizálták.

Az idei évtől még részletesebben szabályozták és szigorították a biztosítótársaságok által kínálható életbiztosítási termékeket, ezért minden társaság módosította a meglévő termékeit, vagy újakat fejlesztett ki, hogy a szabályoknak megfelelhessen illetve megkönnyítsék az ügyfeleknek a döntésüket.

Összegyűjtöttünk néhány véleményt, amit a teljesség igénye nélkül közzéteszünk, hogy ügyfeleink mit mondtak arról, hogy miért hasznos ez a változás a részükre az életbiztosítási döntésük meghozatalában?

  • könnyebben választhatja ki az igényei szerinti biztosítást
  • jobban össze lehet hasonlítani a biztosítótársaságok egyes termékeit
  • pontosan látható, hogy mennyi a megtakarítása a szerződés ideje alatt
  • követhető, hogy az egyes kockázati elemekért mennyit kell fizetni
  • az összes költség külön-külön feltüntetésre kerül
  • a költségek maximalizálásával biztonságban érzi magát
  • az állami támogatással is ösztönzik az öngondoskodásra
  • különböző élethelyzetekhez igazodva átmeneti segítségre is van lehetősége
  • az ár-érték arány könnyebben megítélhető
  • teljeskörű tájékoztatást kap a biztosításról a döntése meghozatala előtt

Amennyiben úgy érzi, hogy a jelenlegi szabályozás alapján még biztonságosabban és megalapozottabban tudja kiválasztani az Önnek leginkább megfelelő életbiztosítást, kérjük töltse ki kérdőívünket:

Életbiztosítás

Facebookredditpinterestlinkedinmail
Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva.